Norma dla wody pitnej: Utlenialność z KMnO4 5 mg/l O2, nie musi być badana, gdy oznaczane jest OWO
- Zielone lub brązowe zabarwienie wody
- Możliwy zapach, pienienie
- Sprzyja wzrostowi mikroorganizmów
Metody uzdatniania wody
- Adsorpcja, wymiana jonowa
Wartości ChZT (chemiczne zapotrzebowanie wody na tlen) i OWO (ogólny węgiel organiczny) są wynikiem oznaczania substancji organicznych rozpuszczonych w wodzie. Te mogą się tam dostać ze środowiska naturalnego jako odpad wytwarzany przez organizmy lub poprzez rozkład ich tkanek. Z tego powodu występują głównie w wodach powierzchniowych. Kolejnym ich źródłem są ścieki przemysłowe (zwłaszcza przemysł spożywczy). Zwykle w eksploatowanych zasobach nie dochodzi do wysokiego przekroczenia limitu. Na zwiększoną wartość ChZT mogą składać się bardzo różnorodne substancje, wpływ na zdrowie zależy więc głównie od ich składu. Substancje organiczne są jednak pożywieniem dla mikroorganizmów, które mogą łatwo rozmnożyć się w wodzie i instalacjach wodociągowych i powodować inne problemy zdrowotne.
W celu zmniejszenia zawartości substancji organicznych stosuje się połączone rozwiązania, które mogą również modyfikować inne parametry.
Często zadawane pytania (FAQ):
Wartość ChZT jest wynikiem oznaczenia substancji organicznych rozpuszczonych w wodzie. Wiele różnych substancji może przyczyniać się do wyższej wartości ChZT.
Substancje organiczne mogą odstawać się do wody ze środowiska naturalnego jako odpad wytwarzany przez organizmy lub poprzez rozkład ich tkanek. Kolejnym źródłem substancji organicznych są również ścieki przemysłowe, głownie z przemysłu spożywczego.
Wysoka wartość chemicznego zapotrzebowania wody na tlen ułatwia rozmnażanie się mikroorganizmów, ponieważ substancje organiczne są dla nich pożywieniem.
W celu zmniejszenia ChZT wody stosuje się różne metody, w różnej konfiguracji w zależności od tego, jakie substancje zostały zidentyfikowane. Często stosowanym procesem jest adsorpcja i wymiana jonowa.