Arsen: norma dla wody pitnej: 0,010 mg/l (więc 10 µg/l)
- Brak barwy
- Brak smaku
- Brak zapachu i innych oznak
- Przewlekłe zatrucie (zaburzenia neurologiczne – mrowienie kończyn, zaburzenia krwiotwórcze, łuszczenie się skóry, plamy pigmentowe, zwiększone ryzyko raka skóry)
Usuwanie arsenu z wody
- adsorpcja na materiałach żelazistych
Arsen jest metalem występującym w niektórych minerałach, z których może przenikać do wody. Zazwyczaj występuje w wodzie gruntowej z głębokich odwiertów (często są nim zanieczyszczone artezyjskie studnie). Arsen w wodzie nie występuje w stężeniach powodujących natychmiastowe zatrucie i śmierć. Jednak długotrwałe spożywanie wody z tym pierwiastkiem jest niebezpieczne dla zdrowia i może prowadzić do przewlekłych zatruć i problemów zdrowotnych.
Do usunięcia arsenu można wykorzystać współstrącanie z żelazem (jeśli żelazo w wodzie jest obecne w wystarczającej ilości). Arsen może zostać również zatrzymany na dedykowanym złożu filtracyjnym, składającym się z wodorotlenków żelaza. Takie złoże ma ograniczoną pojemność oraz żywotność (około trzech lat). Po wyczerpaniu jego pojemności należy go wymienić.
Często zadawane pytania (FAQ):
Arsen nie powoduje zmiany barwy, zapachu lub smaku wody. Jego obecność może potwierdzić tylko badanie laboratoryjne.
Arsen w wodzie nie występuje w stężeniach, powodujących natychmiastowe zatrucie lub śmierć. Jednak jego długotrwałe spożywanie, może doprowadzić do przewlekłego zatrucia.
W celu usunięcia arsenu z wody można zastosować współstrącanie z żelazem lub zatrzymywanie na odpowiednim złożu filtracyjnym.