Normy dla wody pitnej: 0,002 mg/l (tj. 2 µg/l)
- Brak barwy, smak i zapachu
- W przypadku długotrwałego działania może wywołać raka
Jak usunąć beryl z wody
- Odwrócona osmoza, wymiana jonowa, adsorpcja
Beryl w wodzie występuje stosunkowo rzadko. Może pochodzić ze specyficznego podłoża skalnego lub z działalności człowieka. Jego źródłem bywa popiół z paliw kopalnych lub przemysł metalurgiczny i elektroniczny. Długotrwałe przyjmowanie zwiększonych stężeń berylu w wodzie zwiększa ryzyko zachorowania na raka.
Do zmniejszenia stężenia można wykorzystać odwróconą osmozę, wymianę jonową lub strącanie z adsorpcją. Oprócz berylu metody te usuwają wiele innych zanieczyszczeń.
Często zadawane pytania (FAQ):
Beryl nie powoduje zmiany barwy, zapachu lub smaku wody. Tylko badanie laboratoryjne może potwierdzić obecność berylu w wodzie.
Beryl w wodzie występuje stosunkowo rzadko. Może pochodzić ze specyficznego podłoża skalnego lub z działalności człowieka.
Długotrwałe narażenie organizmu na beryl zwiększa ryzyko wystąpienia choroby nowotworowej.
Beryl usuwany jest za pomocą odwróconej osmozy, wymiany jonowej na odpowiednim złożu filtracyjnym oraz w procesie adsorpcji.