Normy dla wody pitnej: 100 jtk/100 ml, dla miejsc w których przebywają pacjenci o obniżonej odporności 50 jtk/1000 ml ( jtk- jednostki tworzące kolonie)
- Nie powodują zmiany zapachu wody
- Nie wpływają na smak wody
- Zachorowanie na śmiertelną chorobę legionistów (legionelloza)
- Lżejsza wersja legionellozy – gorączka Pontiac
Usuwanie legionelli z wody
Legionella w wodzie
Bakterie Legionella pneumophila są bardzo rozpowszechnione. Mogą występować praktycznie we wszystkich wodach w pewnych ilościach. W przedziale temperatur 32-42 °C zaczynają się jednak intensywnie namnażać.
Legionella nie jest szkodliwa w przypadku jej wypicia (a ponieważ gorąca woda nie jest przeznaczona do picia, normalnie nie powinna stanowić zagrożenia), ale kiedy dostanie się ona do płuc, powoduje legionellozę. Do wdychania Legionelli dochodzi najczęściej podczas brania kąpieli pod prysznicem. Szczególnie zagrożone są osoby z obniżoną odpornością, starsi lub chorzy. W związku z tym w obiekty użyteczności publicznej objęte są normą. Objawy legionellozy są takie, jak powszechne choroby układu oddechowego. Jest więc trudno rozpoznawalna, a jeśli nie zostanie zastosowane odpowiednie leczenie, może dojść nawet do śmierci zainfekowanego (rocznie w Polsce dochodzi do kilkadziesięciu przypadków śmiertelnych).
Istnieje kilka sposobów, aby skutecznie wyeliminować bakterie Legionella w wodzie. Mniejsze podgrzewacze w gospodarstwach domowych raz na jakiś czas automatycznie przegrzewają się do temperatury, która Legionellę zabija. W przypadku większych obiegów wodnych takie rozwiązanie jest nieekonomiczne, niebezpieczne i często nieskuteczne (z uwagi na brak możliwości technicznych i technologicznych przeprowadzenia procesu). Dlatego stosuje się dezynfekcję chemiczną. Z dostępnych środków najskuteczniejszym jest dwutlenek chloru. W przeciwieństwie do innych środków jest on w stanie zniszczyć biofilmy, w których Legionella się ukrywa i namnaża.
Często zadawane pytania (FAQ):
Jak zlikwidować Legionellę?
Legionellę można usunąć za pomocą dezynfekcji termicznej lub chemicznej. Termiczna dezynfekcja polega na “ugotowaniu” bakterii w temperaturze powyżej 70°C, chemiczna zaś na likwidacji środkami chemicznymi (dwutlenek chloru, podchloryn sodu, jony miedzi i srebra).
Jak pozbyć się bakterie Legionella?
Szybko i skutecznie za pomocą dozowania dwutlenku chloru, który zwalcza Legionellę, niszczy biofilm i umożliwia przeprowadzenie szokowych dezynfekcji za pomocą systemów dozujących lub generatorów dwutlenku chloru.
Czy chlor zabija Legionellę?
Praktycznie jedyną substancją, która pozwala skutecznie eliminować Legionelle, są właśnie związki oparte o chlor. Najskuteczniejszą substancją jest dwutlenek chloru (ClO2).
Czy lampa UV zabija bakterie Legionella?
Tak, promieniowanie UV skutecznie niszczy bakterie. Natomiast tylko lokalnie, w miejscu przepływu wody poprzez lampe UV. Dla tego nie nadaje się do dezynfekcji większych obiegów wody z wieloma miejscami odbioru, długimi odcinkami i miejscami zastoju wody.
W jakiej temperaturze giną bakterie Legionella?
Bakterie Legionelli giną w temperaturze powyżej 70℃. Taka temperatura powinna być utrzymywana podczas odpuszczania wody w miejscach poboru (kranach, prysznicach) przez minimum 15 minut.