Limity Legionelli w wodzie
Normy dotyczące ilości Legionelli w wodzie w Polsce reguluje Rozporządzenie Ministra Zdrowia w sprawie jakości wody przeznaczonej do spożycia przez ludzi wydane 7 grudnia 2017 roku.
Precyzuje ono dokładnie jakie maksymalne ilości bakterii mogą znajdować się w instalacjach wodnych, tak aby nie stwarzały zagrożenia dla życia i zdrowia ludzkiego. Rozporządzenie wskazuje również, jakiego typu obiekty są zobligowane do przeprowadzania badań pod kątem obecności bakterii Legionella w wodzie.
Limity Legionelli w wodzie
Limity Legionelli w wodzie pitnej są określone w powyższym rozporządzeniu i wynoszą:
- Limit Legionelli dla szpitali i placówek medycznych z pacjentami o obniżonej odporności – mniej niż 50 JTK (Legionella) / 100 ml
- Limit Legionelli dla hoteli, szkół, akademików i innych obiektów noclegowych – 100 JTK (Legionella) / 100 ml
Jak walczyć z bakterią
Legionella to bakteria znana od lat 80. ubiegłego wieku, kiedy to została po raz pierwszy zidentyfikowana i zbadana. Wówczas ustalono także jej limity dla wody pitnej.
Legionella wywołuje chorobę, która wyraźnie przypomina zapalenie płuc, a w przypadku zaniedbania leczenia może prowadzić nawet do śmierci.
Jak walczyć z bakterią Legionella?
Najskuteczniejszą metodą eliminacji Legionelli jest szokowa lub stała dezynfekcja wody dwutlenkiem chloru, o której możesz przeczytać więcej tutaj.