Escherichia coli
Bakterie Escherichia coli są elementem mikroflory flory bakteryjnej jelit. Biorą one udział w syntezie witamin K, B oraz odpowiadają za rozkład pokarmu. Bakterie coli, które naturalnie zasiedlają nasze jelita, są nieszkodliwe, jednak może dojść do zakażenia, gdy patogeny dostaną się do organizmu ze środowiska zewnętrznego. Zakażenie prowadzi do zatrucia pokarmowego oraz braku apetytu i ogólnego osłabienia organizmu. Część szczepów bakterii E. coli mogą wywoływać biegunkę krwotoczną i zapalenie jelit.
Bakterie z rodzaju Escherichia są wykorzystywane jako wskaźnik zanieczyszczenia fekalnego – jeśli te bakterie występują w wodzie pitnej, oznacza to, że została ona niedawno zanieczyszczona odpadami fekalnymi i wymaga zastosowania odpowiednich procesów oczyszczania i uzdatniania.
Według Rozporządzenia Ministra Zdrowia dotyczącego jakości wody przeznaczonej do spożycia przez ludzi wartość bakterii Escherichia coli powinna wynosić 0 jednostek tworzących kolonie na 100 ml wody.