Bezpieczne instalacje wodne w szpitalach
Bezpieczne instalacje wodne w szpitalach to gwarancja bezpieczeństwa i zdrowia ich pacjentów. Zalegający w rurach biofilm stwarza korzystne warunki do rozwoju licznym bakteriom. W tym niebezpiecznej dla życia i zdrowia bakterii Legionella.
Tradycyjnie stosowana dezynfekcja termiczna jest metodą wymagającą dużego zaangażowania i czasu pracowników (płukania miejsc wylotowych). Generuje duże koszty oraz nie daje pożądanych i pewnych efektów, Co więcej dezynfekcja termiczna generuje ryzyko poparzenia pacjentów i wpływa negatywnie na stan instalacji (wytrącanie „kamienia kotłowego“ i „zarastanie“ instalacji wskutek wysokiej temperatury). Istotne dla skuteczności metody parametry, takie jak temperatura wody i czas płukania miejsc wylotowych są bardzo rzadko dotrzymywane. Efektem jest szybki wzrost ilości bakterii do poprzedniego poziomu oraz duże koszty.
Bezpieczne instalacje wodne w szpitalach
Idealnym sposobem dezynfekcji oraz profilaktyki systemów wodnych dla szpitali jest ciągłe i automatyczne dozowanie dwutlenku chloru do instalacji. Jest to możliwe za pomocą Generatora EuroClean. Urządzenie produkuje dwutlenek chloru z roztworu chlorynu sodu (NaClO2) i kwasu solnego (HCl), który przy pomocy pompy dozującej dodawany jest do instalacji wody pitnej i użytkowej. Ilość dozowanego roztworu jest zależna od zużycia wody i sterowana wodomierzem impulsowym. Zaletą jest szybki i łatwy montaż, bezobsługowe i niezawodne działanie i wysoka skuteczność urządzeń EuroClean.
Instalacje wodne w szpitalach
Dwutlenek chloru (ClO2) jest obecnie najbardziej skutecznym środkiem dezynfekującym w procesie oczyszczania wody oraz w walce z wszystkimi rodzajami drobnoustrojów chorobotwórczych. Jest skuteczniejszy i trwalszy od innych środków w zwalczaniu biofilmu i innych wolnych czynników chorobotwórczych. Niszczy warstwę biologiczną, usuwając miejsca rozwoju i rozmnażania bakterii oraz zapobiega ich ponownej odbudowie. Skuteczność nie jest zależna od wartości pH wody. Podczas jego stosowania nie powstają toksyczne chloraminy lub związki trójchloropodobne (TCM). Smak i zapach wody nie ulega zmianie.