Dopuszczalna zawartość bakterii to 100 jtk/100 ml, dla miejsc w których przebywają pacjenci o obniżonej odporności 50 jtk/1000 ml ( jtk- jednostki tworzące kolonie)
- Nie powodują zmiany zapachu wody
- Nie wpływają na smak wody
- Zachorowanie na śmiertelną chorobę legionistów (legionelloza)
- Lżejsza wersja legionellozy – gorączka Pontiac
Usuwanie Legionelli z wody
Legionella w wodzie
Bakterie Legionella pneumophila są bardzo rozpowszechnione i mogą występować we wszystkich rodzajach wód. Do ich intensywnego rozwoju i namnażania dochodzi w przedziale temperatur 32-42 °C.
Bakterią Legionella nie można zakazić się poprzez spożycie wody, ale poprzez wdychanie aerozolu wodno-powietrznego. W przypadku dostania się bakterii do płuc może dojść do rozwoju legionellozy. Do wdychania Legionelli dochodzi najczęściej podczas brania kąpieli pod prysznicem. Szczególnie zagrożone są osoby z obniżoną odpornością, starsi lub chorzy. W związku z tym w placówki, w których przebywają osoby z obniżonym układem odpornościowym są objęte szczególnie rygorystyczną normą. Objawy legionellozy są bardzo podobne do innych chorób układu oddechowego np. zapalenia płuc. Jest to więc choroba trudno rozpoznawalna. Brak odpowiedniego leczenia, może prowadzić nawet do śmierci zainfekowanego (rocznie w Polsce dochodzi do kilkudziesięciu przypadków śmiertelnych).
Istnieje kilka sposobów, aby skutecznie wyeliminować bakterie Legionella w wodzie. W gospodarstwach domowych mniejsze podgrzewacze co jakiś czas automatycznie przegrzewają się do temperatury, w których bakteria Legionella zostaje unieszkodliwiona. W przypadku większych obiegów wodnych takie rozwiązanie jest nieekonomiczne, niebezpieczne i często nieskuteczne (z uwagi na brak możliwości technicznych i technologicznych przeprowadzenia procesu). Dlatego stosuje się dezynfekcję chemiczną. Spośród dostępnych środków najskuteczniejszym jest dwutlenek chloru. W przeciwieństwie do innych środków biobójczych jest w stanie skutecznie zniszczyć obecny w instalacji biofilm, który zapewnia bakteriom idealne warunki do rozwoju i namnażania.
Często zadawane pytania (FAQ):
Bakterie Legionella w wodzie ciepłej użytkowej można usunąć za pomocą dezynfekcji termicznej lub chemicznej. Termiczna dezynfekcja polega na podgrzaniu wody do temperatury powyżej 70°C, w której bakterie Legionella są niszczone. Dezynfekcja chemiczna wykorzystuje środki biobójcze takie jak dwutlenek chloru, podchloryn sodu czy jony miedzi i srebra.
Zastosowanie dwutlenku chloru zapewnia szybką i skuteczną dezyfekcje, zwalczając bakterię Legionellę oraz niszcząc biofilm. Ponadto środek ten umożliwia przeprowadzenie szokowych dezynfekcji za pomocą systemów dozujących lub generatorów dwutlenku chloru.
Praktycznie jedyną substancją, która pozwala skutecznie eliminować Legionelle, są właśnie związki oparte o chlor. Najskuteczniejszą pochodną chloru jest dwutlenek chloru (ClO2).
Tak, promieniowanie UV skutecznie niszczy bakterie Legionella w zimnej wodzie i ciepłej. Natomiast charakteryzują się one działaniem punktowym, tylko w miejscu przepływu wody poprzez lampę UV. Dlatego nie jest to metoda stosowana do dezynfekcji większych obiegów wody z wieloma miejscami poboru, długimi odcinkami i miejscami stagnacji wody.
Bakterie Legionelli giną w temperaturze powyżej 70℃. Taka temperatura powinna być utrzymywana podczas przeprowadzania dezynfekcji termicznej wraz z odpuszczaniem wody w miejscach poboru (kranach, prysznicach) przez minimum 15 minut.