
Normy dla wody pitnej: 15 mg/l Pt – pożądana wartość parametru w kranie konsumenta
- Różne zabarwienia wody (pomarańczowe, brązowe, zielone)
- zmniejszenie skuteczności dezynfekcji UV, sygnalizujące inne zanieczyszczenie wody
Jak wyczyścić wodę
- koagulacja, adsorpcja, dedykowany jonit, odwrócona osmoza
Za zabarwienie wody odpowiedzialnych może być wiele bardzo różnorodnych czynników. W naturze zabarwienie wywołują najczęściej substancje roślinne, tak zwane huminy (kolor jest żółty lub żółto-brązowy). Można je usunąć przez koagulację (strącanie) lub adsorpcję na węglu aktywnym.
Innym czynnikiem mogą być materiały odpadowe. Niezależnie od tego, czy chodzi bezpośrednio o barwniki (np. z przemysłu włókienniczego lub spożywczego), czy o odpady innego rodzaju. Ich właściwości chemiczne mogą się znacznie różnić, więc znalezienie odpowiedniej metody ich usuwania wymaga przeprowadzenia wstępnych testów (laboratoryjnych lub pilotażowych). Jednak i w tym przypadku najczęściej wybiera się koagulację i adsorpcję na węglu aktywnym.
Istnieje również tzw. barwa pozorna wody. Jest ona spowodowana przez nierozpuszczone substancje i można ją usunąć poprzez filtrację. Zielone zabarwienie spowodowane jest przez fitoplankton (mikroskopijne rośliny żyjące w wodzie), pomarańczowe lub żółte zabarwienie powodują produkty korozji (rdza).