
Norma dla wody pitnej: Utlenialność z KMnO4 5 mg/l O2, nie musi być badana, gdy oznaczane jest OWO
- Zielone lub brązowe zabarwienie wody
- Możliwy zapach, pienienie
- Sprzyja wzrostowi mikroorganizmów
Metody uzdatniania wody
- Adsorpcja, wymiana jonowa
Wartości ChZT (chemiczne zapotrzebowanie wody na tlen) i OWO (ogólny węgiel organiczny) są wynikiem oznaczania substancji organicznych rozpuszczonych w wodzie. Te mogą się tam dostać ze środowiska naturalnego jako odpad wytwarzany przez organizmy lub poprzez rozkład ich tkanek. Z tego powodu występują głównie w wodach powierzchniowych. Kolejnym ich źródłem są ścieki przemysłowe (zwłaszcza przemysł spożywczy). Zwykle w eksploatowanych zasobach nie dochodzi do wysokiego przekroczenia limitu. Na zwiększoną wartość ChZT mogą składać się bardzo różnorodne substancje, wpływ na zdrowie zależy więc głównie od ich składu. Substancje organiczne są jednak pożywieniem dla mikroorganizmów, które mogą łatwo rozmnożyć się w wodzie i instalacjach wodociągowych i powodować inne problemy zdrowotne.
W celu zmniejszenia zawartości substancji organicznych stosuje się połączone rozwiązania, które mogą również modyfikować inne parametry.