
Norma dla wody pitnej: 0,3 mg/l
- Brak barwy, smaku i zapachu
- w infuzjach i roztworach dożylnych zwiększa ryzyko choroby Alzheimera i Parkinsona
- Działa toksycznie na ryby i rośliny
Usuwanie glinu (aluminium) z wody
- Strącanie i filtracja, wymiana jonowa, adsorpcja, odwrócona osmoza
Naturalne aluminium – glin (trzeci najczęściej występujący pierwiastek w skorupie ziemskiej) jest stosunkowo nierozpuszczalny i naturalnie uwalnia się do wody ze skał, przeważnie w ograniczonych ilościach. Źródłem zwiększonych stężeń mogą być kwaśne deszcze lub kwaśne źródła wód podziemnych, które mogą uwolnić glin ze skał, lub ścieki przemysłowe.
Dla człowieka aluminium jest niebezpieczne zazwyczaj wyłącznie w przypadku, gdy bezpośrednio przeniknie do krwioobiegu. Wszystkie roztwory dożylne mają zatem bardziej restrykcyjny limit (0,010 mg/l). W przypadku spożycia, aluminium nie stanowi znaczącego zagrożenia, a nawet jest powszechnie stosowane jako środek strącający do uzdatniania wody pitnej.
Ze względu na niską rozpuszczalność aluminium można łatwo usunąć poprzez dostosowanie pH, strącanie i późniejszą filtrację.