Norma dla wody pitnej: 0,5 mg/l
- Typowy zapach (amoniak) przy wyższych stężeniach
- Może im towarzyszyć zapach z innych źródeł
- Wskaźnik zanieczyszczenia fekalnego i rozkładu martwych tkanek – zagrożenie infekcją
- Toksyczne dla organizmów wodnych (ryb i innych)
Usuwanie jonów amonowych z wody
- Adsorpcja na złożu mineralnym
Uzdatniamy wodę od 1999 roku
Jony amonowe są produktem rozkładu białek i mocznika. Do środowiska naturalnego dostają się więc naturalnie z moczem i podczas rozkładu martwych tkanek. Innym ważnym ich źródłem jest stosowanie nawozów w rolnictwie.
Same jony amonowe nie są bezpośrednio toksyczne dla ludzi. Sygnalizują jednak inne poważne problemy: wyciek ścieków, skażenie bakteryjne i inne zanieczyszczenia przenikające do wody. Dla ryb i organizmów wodnych jony amonowe są silnie toksyczne.
Często zadawane pytania (FAQ):
Jony amonowe dostają się do środowiska wraz z moczem oraz podczas rozkładu martwych tkanek organicznych. Ich źródłem może być również rolnictwo, a dokładniej stosowanie nawozów.
Same jony amonowe nie są toksyczne dla człowieka, jednak bardzo negatywnie wypływają na organizmy wodne np. ryby, doprowadzając do ich śmierci.
Jony amonowe usuwane są najczęściej za pomocą adsorpcji na złożu mineralnym.