Pestycydy w wodzie – norma dla wody pitnej: 0,5 µg/l pestycydów ogółem (suma wszystkich), poszczególne pestycydy 0,1 µg/l (tj. 0,0001 mg/l)
- Brak barwy, smaku i zapachu
- Różne chroniczne problemy zdrowotne
Usuwanie pestycydów z wody
- Adsorpcja, odwrócona osmoza
Pestycydy to substancje przeznaczone do ochrony roślin i innych produktów przed szkodnikami. Jest to szeroki zakres substancji, z przeznaczeniem dla różnych szkodników. Najczęstszą przyczyną zanieczyszczeń wody są opryski rolnicze, które spływają do wód powierzchniowych i wyciekają do wód podziemnych. Problemy te najczęściej występują na intensywnie eksploatowanych obszarach rolniczych.
Wszystkie pestycydy są w pewnym stopniu truciznami. Jednak dzięki zaawansowanemu ustawodawstwu i badaniom obecnie dozwolone są przede wszystkim takie pestycydy, które są dla człowieka i środowiska naturalnego mniej niebezpieczne i nie mają tendencji do pozostawania w środowisku przez długi czas (a ich dawki, jeśli są podczas aplikacji przestrzegane, są dobierane tak, aby były jak najniższe, przy jednoczesnym zachowaniu skuteczności działania przeciw szkodnikom). Wpływ pestycydów na zdrowie człowieka może się znacznie różnić w zależności od konkretnego pestycydu lub ich mieszaniny.
Pestycydy w wodzie można usunąć, stosując adsorpcję na węglu aktywnym. Do usuwania pestycydów można zastosować także odwróconą osmozę.
Często zadawane pytania (FAQ):
Pestycydy są to substancje przeznaczone do ochrony plonów rolnych. Skażenie pestycydami wody wynika z działalności rolniczej.
Wpływ pestycydów na zdrowie człowieka nie został jeszcze dokładnie zbadany i może się różnić w zależności od rodzaju pestycydu. Jednak wszystkie pestycydy są w pewnym stopniu truciznami. Obecnie dozwolone są przede wszystkim takie, które są dla człowieka i środowiska naturalnego najmniej szkodliwe.
Do usuwania pestycydów zazwyczaj stosowana jest adsorpcja na węglu aktywnym. Do usuwania pestycydów z wody można również stosować odwróconą osmozę.