- Brak zapachu
- Brak smaku
- Zapalenie żołądka i jelit (tzw. grypa żołądkowa)
- Zapalenia wątroby (żółtaczki)
Usuwanie wirusów z wody
Wirusy w wodzie
W Polsce wirusy w wodzie występują rzadko. Większość problemów z jakością wody i późniejszych chorób jest spowodowana przez inne mikroorganizmy w wodzie, takie jak bakterie, grzyby lub glony. Niemniej jednak od czasu do czasu epidemie spowodowane obecnością wirusów w wodzie, występują nawet w krajach, które stawiają wysokie wymagania jakości wody i dysponują nowoczesnymi technologiami jej uzdatniania.
Wirusy dostają się do źródeł wody poprzez zanieczyszczenie wtórne. Najczęściej jest to wypłukiwanie z pól uprawnych lub przesiąkanie ścieków z kanalizacji do obiegu wody. Osoby pijące skażoną wodę wydalają cząsteczki (wiriony) podczas oddychania i kaszlu, przenosząc je na innych żywicieli, którzy nie mieli styczności ze skażoną wodą. W odróżnieniu od kontroli pod kątem bakterii w wodzie pitnej, badania na obecność wirusów są bardzo rzadko wykonywane. Wyjątkiem jest wybuch epidemii takiej jak pandemia COVID-19.
Często zadawane pytania (FAQ):
Wirusy dostają się do wody przez zanieczyszczenie wtórne np. wypłukiwanie z pól uprawnych lub wyciek ścieków z kanalizacji do obiegu wody.
W zależności od rodzaju wirusów, objawy zakażenia mogą być różne. Może być to zapalenie żołądka i jelit (tzw. grypa żołądkowa) lub nawet zapalenie wątroby (żółtaczka).