Norma dla wody pitnej: 0,1 µg/l (tj. 0,0001 mg/l)
- brak barwy, smaku i zapachu (zapach może pojawić się dopiero przy stu- lub tysiąckrotnym przekroczeniu limitu)
- Zachorowanie na raka
Usuwanie węglowodorów z wody
- Adsorpcja, odwrócona osmoza
Uzdatniamy wodę od 1999 roku
Wielopierścieniowe węglowodory aromatyczne powstają w wyniku niepełnego spalania materiałów organicznych (drewna, liści, ale także tworzyw sztucznych, gumy i paliw kopalnych) lub mogą być wydobywane z niektórych tworzyw (np. asfaltu). Dowiedziono, że wiele z tych substancji zwiększa ryzyko zachorowania na raka.
Do usunięcia ich z wody stosowane są metody adsorpcji, takie jak filtracja przez węgiel aktywny lub filtracja po procesie koagulacji. Podobnie jak przy większości innych zanieczyszczeń do obniżenia stężenia wielopierścieniowych węglowodorów aromatycznych emoże zostać zastosowana odwrócona osmoza.
Często zadawane pytania (FAQ):
WWA dostają się do powietrza przez niecałkowite spalanie materiałów organicznych. Następnie przedostają się z powietrza do wody.
Narażenie na te substancje zwiększa ryzyko choroby nowotworowej.