
Norma dla wody pitnej: 0,1 µg/l (tj. 0,0001 mg/l)
Oznaki
- brak barwy, smaku i zapachu (zapach może pojawić się dopiero przy stu- lub tysiąckrotnym przekroczeniu limitu)
Zagrożenia
- Zachorowanie na raka
Usuwanie węglowodorów z wody
- Adsorpcja, odwrócona osmoza
+48 12 200 4816
Wyślij zapytanie
Uzdatniamy wodę od 1999 roku
Wielopierścieniowe węglowodory aromatyczne powstają w wyniku niepełnego spalania materiałów organicznych (drewna, liści, ale także tworzyw sztucznych, gumy i paliw kopalnych) lub mogą być wydobywane z niektórych tworzyw (np. asfaltu). Dowiedziono, że wiele z tych substancji zwiększa ryzyko zachorowania na raka.
Do usunięcia ich z wody stosowane są metody adsorpcji, takie jak filtracja przez węgiel aktywny lub filtracja po procesie koagulacji. Podobnie jak przy większości innych zanieczyszczeń do obniżenia stężenia wielopierścieniowych węglowodorów aromatycznych emoże zostać zastosowana odwrócona osmoza.