Clostridium perfringens
Clostridium perfringens jest jednym z najczęstszych patogenów ludzkich. Jego obecność w organizmie człowieka może prowadzić do infekcji histotoksycznych, gazowej gangreny, cellulitis. Najczęściej jednak ta bakteria jest przyczyną chorób jelitowych (zaparcia, biegunki, enterity, enterotoksemie).
Do zakażenia najczęściej dochodzi po spożyciu skażonej żywności, przy czym okres inkubacji wynosi 8 – 14 godzin, a klasycznymi objawami są biegunka, skurcze i bóle brzucha. Gorączka zazwyczaj się nie występuje. Głównym źródłem dla bakterii jest niedostatecznie termicznie przygotowane mięso. Często są to mięsa, które choć były dobrze przygotowane, zostały spożyte po zbyt długim czasie. Dzieje się tak dlatego, że Clostridium perfringens tworzy przetrwalniki, które przetrwają temperatury podczas gotowania, a podczas długiego przechowywania żywności kiełkują i rozwijają się zakaźne kolonie bakteryjne.