Mikroplastik w wodzie
Mikroplastik to mikroskopijne cząsteczki plastiku o średnicy poniżej 5 µm, które są wszechobecne w środowisku, w tym w wodzie pitnej. Większość z tych cząteczek nie są widoczne gołym okiem, a ich obecność stwierdzana jest za pomocą laboratoryjnych metod spektroskopowych czy mikroskopii. Pomimo ich niewielkich rozmiarów stanowią poważne wyzwanie dla branży uzdatniania wody.
Główne zagrożenia związane z mikroplastikiem to ich zdolność do przenoszenia toksyn. Cząsteczki mikroplastiku mogą działać jak gąbka, adsorbując na swojej powierzchni inne szkodliwe substancje, takie jak metale ciężkie, toksyny i bakterie. W ten sposób mogą one transportować zanieczyszczenia do organizmu.
Nieznane długoterminowe skutki zdrowotne. Chociaż Światowa Organizacja Zdrowia (WHO) uspokaja, że krótkoterminowe ryzyko dla zdrowia ludzi jest niskie, nauka wciąż nie ma jednoznacznej odpowiedzi na temat długotrwałego wpływu spożywania mikroplastiku.
Ogromnym wyzwanie jest usuwanie mikroplastkiu z wody. Tradycyjne metody uzdatniania wody często nie są wystarczająco skuteczne w eliminacji najmniejszych cząsteczek. Skuteczne w ich usuwaniu są natomiast zaawansowane technologie, takie jak nanofiltracja i odwrócona osmoza.