Odwrócona osmoza
Odwrócona osmoza jest częstym procesem oczyszczania wody, w którym wykorzystywana jest membrana osmotyczna. Membrana ta jest przepuszczalna dla wody, a nieprzepuszczalna dla wszelkiego rodzaju związków oraz zanieczyszczeń. Proces odwróconej osmozy (RO) znajduje wiele zastosowań m.in. w sterylizatorniach, przemyśle chemicznych, laboratoriach, przemyśle spożywczym oraz wszędzie tam, gdzie technologia procesu wymaga wody o wysokim poziomie czystości. RO pozwala na usunięcie nie tylko około 99,9% związków rozpuszczony w wodzie, ale również bakterii i wirusów. Przewodność wody po tym procesie jest bliska 0 µS, przez co nazywana jest wodą demineralizowaną.
W celu ochrony membrany ważne jest, aby przed tym procesem zastosować filtrację wstępną oraz zmiękczanie wody. Wstępnie uzdatniona woda pozwala wydłużyć okres żywotności membrany, a tym samym niweluje koszty jej wymiany. Membrana osmotyczna jest bardzo wrażliwa na chlor znajdujący się w wodzie, dlatego najczęściej przed procesem RO montowany jest filtr węglowy pozwalający na usunięcie wolego chloru z wody.