W piekarniach woda jest ważnym czynnikiem wpływającym na jakość produktu końcowego. Woda jest wykorzystywana w procesie produkcyjnym jako dodatek do samego produktu, do przygotowywania wypieków, produkcji pary lub do spryskiwania blach piekarniczych.
Z tych powodów konieczne jest zapewnienie piekarni najwyższej jakości wody bez niepożądanych smaków i zapachów, czego nie można zrobić bez odpowiedniego uzdatniania.
Najbardziej spotykanym problemem jest twarda woda, która powoduje tworzenie się kamienia kotłowego, zatykanie dysz parowych używanych podczas wytwarzania produktów piekarniczych. Twarda woda powoduję również wzrost ilości (i kosztów) potrzebnych środków do mycia blach oraz innych urządzeń do produkcji.
Odpowiednio dobrany system uzdatniania wody gwarantuje wysoką jakość produktów i dłuższą żywotność używanego sprzętu i urządzeń.
Typowe procesy, które stosujemy
- Zmiękczanie wody (usunięcie twardości wody, ochrona przed osadami)
- Odwrócona osmoza (usunięcie zanieczyszczeń wszelkiego rodzaju)