Niebezpieczna bakteria
Bakterie Legionella występują w środowiskach wodnych i najbardziej rozwijają się w ciepłych i wilgotnych miejscach. Idealny zakres temperatur dla rozwoju bakterii Legionella to 20-45 °C. Poniżej temperatury 20 °C stopień rozmnażania znacząco spada, ale bakteria może przetrwać w stanie uśpienia przy dużo niższych temperaturach do czasu pojawienia się sprzyjających warunków rozwoju. W chwili obecnej zwalczanie Legionelli jest jednym z największych wyzwań dla zarządców i właścicieli wielu dużych obiektów i budynków.
Bakteria Legionella często występuje w obiegach ciepłej wody użytkowej. Stare, rozległe i skomplikowane obiegi c.w.u., często z martwymi odcinkami, słabą cyrkulacją – to idealne warunki dla rozwoju bakterii. Nawet w nowych instalacjach obecność osadów, biofilmu i niska temperatura wpływają na pojawienie się bakterii nawet w dużych ilościach.
Zwalczanie Legionelli – sposoby
Jednym z wielu sposobów jest dezynfekcja termiczna (przegrzanie instalacji). Wymagana temperatura wody, w jakiej bakteria Legionella ginie, wynosi powyżej 70°C. Często występują różne ograniczenia przeprowadzenia procesu. Są to m.in. stara instalacja, automatyka, brak możliwości otrzymania „wysokiego parametru” ciepła, duża ilość punktów poboru wody. Ponadto dezynfekcja termiczna wiąże się z ryzykiem uszkodzeń instalacji oraz poparzeń odbiorców wody. Efekt dezynfekcji jest krótkotrwały, koszty jej przeprowadzenia są niewspółmierne do rezultatów.
Chemiczne metody polegają na dozowaniu środka chemicznego (dezynfekanta) do instalacji. W przeszłości najczęściej stosowany był chlor, później podchloryn sodu (do dziś stosowany ze względu na niskią cenę). Innym często stosowanym środkiem jest dwutlenek chloru, który wyróżnia się większą skutecznością w szerszym zakresie pH i mniejszym wpływem na smak i zapach wody w porównaniu do chloru. Do metod chemicznych należy też dezynfekcja wody jonami srebra i miedzi, która jest dozwolona tylko w kilku krajach UE z uwagi na stosowanie metali ciężkich. Zastosowanie tej metody jest ekonomiczne tylko w mniejszych obiektach z uwagi na duże koszty wykorzystywanych elektrod. Efekty dezynfekcji jonami miedzi i srebra są czasami niepewne i metoda podważana jest z uwagi na negatywne działanie wolnych jonów srebra na zdrowie..
Nie ma sensu zastanawiać się nas stosowaniem “magnetyzerów” do zwalczania Legionelli. Urządzenia te nie są w stanie skutecznie ani systematycznie wpływać na obecność bakterii w wodzie, a ich zakup jest marnowaniem środków finansowych.
Dwutlenek chloru – najczęściej stosowany dezynfekant
Jedną z najbardziej efektywnych metod dezynfekcji wody pitnej jest dezynfekcja wykorzystująca dwutlenek chloru (ClO₂). Dwutlenek chloru eliminuje różnego rodzaju mikroorganizmy, w tym bakterie. Jest szczególnie efektywnym środkiem biobójczym w zwalczaniu bakterii Legionella. Dwutlenek chloru ma znacznie silniejszy efekt dezynfekcyjny niż chlor. Dodatkowo jest to efektywny związek w szerokim zakresie pH. Stosowanie dwutlenku chloru nie wiąże się z powstawaniem niebezpiecznych produktów ubocznych (THM, dioksyny, chlorofenole itp.).
Dwutlenek chloru jest powszechnie stosowany na miejskich i lokalnych stacjach uzdatniania wody pitnej, często w kombinacji z lampami UV. Lampy UV charakteryzują się dezynfekcją punktową. Natomiat dwutlenek chloru jest skuteczny na całej długości rurociągu i dociera i do oddalonych punktów poboru wody. Dodatkowo eliminuje warstwę biologiczną (biofilm), który jest „siedliskiem i schronem” różnych mikroorganizmów, w tym niebezpiecznych bakterii Legionella. Dezynfekcja dwutlenkiem chloru ma długotrwały efekt. Środek ten idealnie nadaje się również do dezynfekcji „szokowej”, jednorazowej.
W procesie dezynfekcji jednorazowych lub dla mniejszych obiegów stosowany jest dwutlenek chloru “stabilizowany”. Jest to środek droższy, ale za to znacznie łatwiejszy w użyciu. Otrzymywany jest on przez zmieszanie odpowiednich odczynników, przygotowanych przez specjalistyczne firmy. Przygotowany roztwór jest dozowany przy wykorzystaniu dozowników DZ. Są to zbiorniki o objętości 30-200 l wyposażone w pompę dozującą sterowaną czasowo lub impulsami z wodomierza. Zaletą jest szybki montaż i uruchomienie, niska cena i mobilność takich urządzeń.
Generatory dwutlenku chloru
Generator dwutlenku chloru jest urządzeniem wykorzystywanym w skutecznym zwalczaniu bakterii Legionelli. Umożliwia on produkcję dwutlenek chloru (ClO2) w reaktorze o stężeniu około 2,0 g/l z roztworu chlorynu sodu (NaClO2) i kwasu solnego (HCl). Pracują w pełni automatycznym trybie tak, aby wyprodukowany dwutlenek chloru był zawsze świeży i skuteczny. Dezynfekant jest dozowany do instalacji wody pitnej i użytkowej przy pomocy pompy dozującej. Ilość dozowanego roztworu zależy od zużycia wody i sterowana jest wodomierzem impulsowym. Gwarantuje to utrzymanie stałego, wymaganego stężenia dwutlenku chloru w wodzie.
Generatory dwutlenku chloru są idealnymi narzędziami do zwalczania Legionelli w takich obiektach jak:
- Szpitale, domy opieki i pomocy społecznej
- Budynki Spółdzielni i wspólnot mieszkaniowych
- Zakłady przemysłowe i przedsiębiorstwa
- Ośrodki sanatoryjne, SPA, baseny
- Hotele, domy wypoczynkowe, biurowce
- Akademiki i bursy
- Wieże chłodnicze
Główne zalety
- Zwalczanie Legionelli i różnego rodzaju bakterii
- Możliwość dezynfekcji bez wyłączania obiegu z eksploatacji
- Łatwy montaż, możliwość przenoszenia urządzenia
- Gwarancja i obsługa techniczna producenta
- Niska cena dezynfekcji wody
- Bezobsługowe działanie
Zwalczanie legionelli – know-how
Skuteczna dezynfekcja i eliminacja bakterii Legionelli nie polega tylko na dostawie i instalacji urządzenia. To wynik kilkunastoletnich doświadczeń, sprawdzania potrzeb klienta, wizji lokalnych i know-how, uzyskanych podczas instalacji i eksploatacji ponad 700 generatorów w Polsce. To wynik kompleksowej obsługi technicznej, regularnego serwisu i ciężkiej pracy naszego Działu Technicznego u setek naszych klientów – w szpitalach, domach opieki społecznej, hotelach, przedsiębiorstwach etc. Dla wielu klientów świadczymy usługę „pod klucz”, łącznie z dostawą odczynników. Jesteśmy liderem w zakresie uzdatniania i dezynfekcji ciepłej wody.