Środowisko wodne jest jednym z naturalnych miejsc występowania mikroorganizmów, wśród których do najliczniejszych należą bakterie. Występowanie bakterii w wodzie jest powszechnym problemem. Do namnażania ich skupisk dochodzi szczególnie w studniach w pobliżu pól, oborników lub nieszczelnych szamb. Bakterie można znaleźć również w już uzdatnionej wodzie pitnej. Najczęściej spotykane bakterie w wodzie pitnej to te z grupy Coli, Legionella oraz Pseudomonas (Pseudomonas aeruginosa – pałeczka ropy błękitnej). Każda z nich jest niebezpieczna dla zdrowia i wymaga natychmiastowego działania w zakresie uzdatniania wody.
Często zadawane pytania (FAQ):
W wodzie najbardziej powszechne są bakterie z grupy Coli, Legionella, Pseudomonas i enterokoki. Wśród nich znajdują się bakterie chorobotwórcze, które w wodzie są szczególnie niebezpieczne dla zdrowia i życia ludzkiego.
Tego, czy woda jest zanieczyszczona bakteriami, niestety nie można stwierdzić gołym okiem. W przypadku normalnej ilości mikroorganizmów w wodzie pitnej ta także nie zmienia swojego smaku ani zapachu. Wyczuwalne i widoczne objawy pojawiają się dopiero po namnożeniu bakterii do dużych, pozanormatywnych ilości. Bakterie w wodzie mogą ujawnić poprzez reakcję organizmu jak gorączka, zatrucie duszności i czy problemy z oddychaniem.
Woda stanowi dla mikroorganizmów, w tym bakterii, naturalne środowisko, w którym rozmnażają się i żyją. Aby uzyskać wolną od bakterii ciepłą wodą użytkową, wodę pitną lub wodę technologiczną, niezbędne jest usunięcie zanieczyszczeń mikrobiologicznych za pomocą odpowiedniej metody dezynfekcji wody.
Szczególne obawy z perspektywy zdrowia budzi bakteria coli w wodzie z kranu. W przypadku wykrycia bakterii coli w wodzie pitnej lub ciepłej wodzie użytkowej najskuteczniejszym rozwiązaniem jest natychmiastowe wdrożenie dezynfekcji – zarówno doraźnej, jak i długoterminowej.