Normy dla wody pitnej: 250 mg /l
- przy znacznym przekroczeniu normy możliwy jest słony smak wody
- W innym przypadku brak barwy, brak smaku, brak zapachu
- Zwiększona korozja urządzeń metalowych
Usuwanie chlorków z wody
- Chlorki z wody usuwamy za pomocą odwróconej osmozy
Chlorki są niezbędnymi związkami dla organizmów żywych, w tym ludzi. Chlorki często stanowią znaczną część składników mineralnych wody pitnej. Nie są one szkodliwe dla zdrowia. Jednak ich nadmiar przejawia się zwiększonym korozyjnym działaniem wody na materiały instalacji wykonane z różnych metali. Woda o wysokim zasoleniu może mieć także negatywny wpływ na nawadniane rośliny, jednak w tej kwestii należy zwrócić większą uwagę na przewodność wody niż samą zawartością chlorków.
Do wód podziemnych chlorki dostają się rzadko, najczęściej ich obecność jest wynikiem specyficznego podłoża. W wodzie powierzchniowej w rzekach ich zawartość stopniowo rośnie w kierunku ujścia rzeki do morza. Do wód powierzchniowych chlorki dostają się poprzez działalność człowiekalub pochodzą z naturalnych źródeł, takich jak wydzieliny i rozkładająca się materia organiczna. Złoża jonowymienne stosowane do usuwania azotanów (jonity anionowe) uwalniają chlorki do wody w ramach wymiany jonowej (usuwają z wody szkodliwe azotany i zastępują je nieszkodliwymi chlorkami).
Do zmniejszania zawartości chlorków w wodzie wykorzystywany jest proces odwróconej osmozy. W obszarach nadmorskich technologia ta jest używana na przykład do odsalania wody morskiej. Ponieważ odwrócona osmoza pozbawia wodę wszystkich minerałów (demineralizacja), stosuje się pomieszanie wody uzdatnionej i surowej wykorzystując tzw. by-pass. Część wody przepływa wokół by-passem i za odwróconą osmozą jest mieszana z demineralizowaną wodą, aby uzyskać odpowiednią zawartość minerałów.
Często zadawane pytania (FAQ):
Chlorki są to ujemne jony – aniony. W organizmie człowieka są one odpowiedzialne za utrzymanie równowagi wodno-elektrolitowej.
Chlorki są pierwiastkami niezbędnymi dla organizmów żywych. Są również ważne dla ludzi, więc nie są szkodliwe dla zdrowia.
Chlorki są żrące dla materiałów metalowych, dlatego ich duże stężenie w wodzie powoduje korozję instalacji hydraulicznych.
Zazwyczaj chlorki usuwane są za pomocą odwróconej osmozy.
Norma dla wody pitnej zgodnie z Rozporządzeniem Ministra Zdrowia wynosi 250 mg /l.