
Normy dla wody pitnej: żelazo – 0,2 mg/l, mangan – 0,05 mg/l
- Rdzawe zmętnienie wody czy brązowe zabarwienie
- Zapach żelaza i gorzki posmak
- Osady w rurach, armaturach i urządzeniach
- Siedlisko kolonii bakterii
- Zmniejszenie wydajności sprzętu do użytku domowego i innych urządzeń i technologii
- Zwiększenie kosztów eksploatacji i ogrzewania aż do całkowitego zniszczenia sprzętu, przez który przepływa woda
Usuwanie żelaza i manganu z wody
- Złoża multifunkcyjne, wymiana jonowa, utlenianie z filtracją, elektroliza z filtracją
Duża zawartość żelaza w wodzie z kranu powoduje zmianę jej koloru na brązowy. Zmętnienie bywa też wyczuwalne, a woda w przypadku jej picia ma typowy gorzki, żelazny posmak. Pierwiastkiem towarzyszącym żelazu w wodzie bywa mangan, którego przejawem są tłuste plamy na powierzchni, woda zabarwiona na czarno i ciemne osady.
Mangan i żelazo w wodzie pitnej nie wywołują zagrożenia dla zdrowia. Istnieje jednak wysokie prawdopodobieństwo, że w instalacji, przez którą przepływa woda ze zbyt dużą ilością obu pierwiastków, osiedlą się bakterie, które mogą być przyczyną wielu infekcji.
Jakie problemy powoduje za duża zawartość manganu i żelaza w wodzie? Żelazo i mangan wywołują przede wszystkim problemy natury technologicznej. Osadzają się w rurach, armaturach, podgrzewaczach oraz kotłach i podczas poboru wody wypływają w postaci rdzawego czy ciemnobrązowego osadu. W instalacjach, przez które przepływa woda ze zwiększoną zawartością żelaza i manganu, dochodzi do wzrostu kosztów eksploatacji i ogrzewania, a same instalacje mogą ulec zniszczeniu.
Żelazo i mangan występują najczęściej w wodzie podziemnej, stąd częsty problem, jakim jest żelazo w wodzie ze studni głębinowej. W przypadku korozji systemu dystrybucji wody mogą one jednak wystąpić również w ciepłej wodzie użytkowej lub w obiegach chłodniczych.
Często zadawane pytania (FAQ)
Czy żelazo w wodzie ma wpływ na zdrowie człowieka?
Zwiększona zawartość żelaza w wodzie nie ma bezpośredniego negatywnego wpływu na zdrowie. Problemem mającym skutki zdrowotne jest duży rozwój bakterii w osadzie powstającym na rurociągu. Nagromadzone bakterie np. E.Coli, Legionella, mogą powodować wiele chorób niebezpiecznych dla zdrowia i życia.
Jaki wpływ ma wysokie stężenie żelaza i manganu na instalacje?
Za dużo żelaza w wodzie powoduje istotne problemy technologiczne. Żelazo odkłada się w rurach i armaturze co prowadzi do niedrożności elementów instalacji. Podwyższony poziom żelaza i manganu w wodzie skraca żywotność urządzeń oraz zwiększa ich koszty eksploatacyjne.
Jak usunąć żelazo/mangan z wody pitnej?
Usuwanie żelaza z wody odbywa się w procesie filtracji. Tę samą metodę wykorzystuje się do usuwania manganu z wody pitnej lub użytkowej. Urządzenia stosowane w tym celu to tzw. odżelaziacze lub odmanganiacze. Jeśli żelazo jest obecne w wodzie w formie rozpuszczonej, jest ono przekształcane w formę nierozpuszczalną poprzez utlenianie. Wytrącone z wody żelazo jest następnie usuwane przez filtrację.
Jakie jest dopuszczalne stężenie żelaza i manganu w wodzie?
Dopuszczalna zawartość żelaza w wodzie – norma 0,2 mg/l, mangan – 0,05 mg/l.