Uzdatnianie wody w kawiarniach i restauracjach - znaczenie
Strona glówna / Artykuły / Znaczenie uzdatniania wody w kawiarniach i restauracjach

Znaczenie uzdatniania wody w kawiarniach i restauracjach

17.9.2020

Jakość wody decyduje o aromacie kawy, wpływa na smak potraw oraz jakość i efekt mycia naczyń. Z tego powodu w branży gastronomicznej fundamentalne znaczenie ma uzdatnianie wody w kawiarniach i restauracjach.

W przypadku kawiarni i restauracji jakość wody może bezpośrednio wpłynąć na powodzenie w biznesie oraz zadowolenie gości, którzy powrócą lub nie… Woda ma również istotny wpływ na żywotność i wydajność używanego sprzętu, takiego jak ekspresy do kawy, zmywarki, piece konwekcyjno-parowe i inne urządzenia. Dobra jakość wody leży więc w szeroko rozumianym „interesie“ każdego restauratora.

Uzdatnianie wody w kawiarniach i restauracjach

Ogólna jakość wody pitnej w Polsce jest na wysokim poziomie. Bywa jednak, że pojawiają się pewne problemy. Niektóre z nich są zauważalne od razu, jak na przykład posmak, zapach lub mętność wody. Inne mogą być początkowo niezauważalne i objawić się dopiero po czasie w postaci przykrych rezultatów. Dotyczy to w szczególności twardości wody oraz stężenia występujących z niej bakterii.

W zależności od warunków regionalnych i lokalnych, woda posiada różne właściwości chemiczne wpływające na jej smak i zapach. Uzdatnianie wody, czyli poprawa jej parametrów jakościowych, zyskuje na znaczeniu nie tylko w przypadku kawiarni oraz restauracji, ale również hoteli i innych obiektów noclegowych. Czyli wszystkich miejsc, których właściciele mają na uwadze jakość wody w trosce o zadowolenie swoich klientów i gości.

Chcąc zapewnić wodę o możliwie jak najlepszych parametrach oraz smaku, restauratorzy, właściciele coraz częściej decydują się na poprawę jej jakości poprzez uzdatnianie wody w kawiarniach i restauracjach.

Głównym problemem jest twarda woda

<Częstym i istotnym problemem, z którym zmagają się kawiarnie i restauracje jest twarda woda, czyli woda charakteryzująca się zwiększoną zawartością wapnia i magnezu.

Twarda woda powoduje powstawanie kamienia kotłowego osadzającego się w czajnikach, zmywarkach, bojlerach oraz na ścianach używanych do gotowania naczyń. Co więcej powoduje również nieestetyczne osady i smugi na szkle oraz sztućcach, które na pewno nie wywrą dobrego wrażenia na kliencie.

uzdatnianie wody

Kamień osadza się również na powierzchniach grzewczych oraz grzałkach. Powstała w ten sposób warstwa wapnia powoduje zwiększenie zużycia energii elektrycznej urządzeń i zwiększa rachunki za prąd.

Twarda woda powoduje również skrócenie żywotności oraz zmniejszenie wydajności używanego sprzętu AGD. Warto zaznaczyć, że urządzenia nie będzie podlegają gwarancji w tym zakresie. Osady wapienne stopniowo zatykają rury i instalacje wodne, a tym samym ograniczają przepływ wody. Kamień kotłowy zasadniczo zwiększa koszty eksploatacyjne kawiarni, restauracji i hoteli.

Zmiękczanie wody

Rozwiązaniem dla problemu twardej wody jest jej zmiękczanie, które niezawodnie zapobiega tworzeniu się kamienia kotłowego. Zmiękczanie wody można przeprowadzić kilkoma metodami, z których najpowszechniejszą i najskuteczniejszą jest metoda wymiany jonowej.

Zmiękczacz wody AquaSoftener działa na zasadzie wymiany jonowej, która wymienia jony wapnia i magnezu na nieszkodliwe jony sodu. Zmniejsza to awaryjność stosowanych urządzeń oraz obniża koszty eksploatacji, zużycia energii i oddala konieczność zakupu nowego sprzętu.

Podwyższona zawartość żelaza i manganu

Drugim najczęściej spotykanym problemem związanym z wodą jest zwiększona zawartość żelaza i manganu. Chociaż same pierwiastki nie są szkodliwe, to znacznie pogarszają smak wody, co ma zasadnicze znaczenie z perspektywy kawiarni i restauracji. Żelazo i mangan zwykle występują w wodzie zdobywanej z wód gruntowych i własnych studni.

Taka woda charakteryzuje się rdzawym zmętnieniem, żelaznym zapachem i gorzkim smakiem, co znacząco pogarsza smak serwowanych potraw i napojów. Powoduje również osady w rurach i grozi ich zatkaniem. Woda o dużej zawartości manganu i żelaza może również doprowadzić do uszkodzenia sprzętu. Ponadto jony sprzyjają obecności bakterii.

Uzdatnianie wody w kawiarniach i restauracjach

Do usuwania żelaza i manganu z wody można zastosować różnorodne metody, jak m.in. mechaniczne napowietrzanie, utlenianie lub filtracja. Skutecznym rozwiązaniem jest stacja uzdatniania wody AquaEmix, która usuwa nie tylko żelazo i mangan, ale także twardość wody, jony amonowe i zanieczyszczenia organiczne. Urządzenie działa kompleksowo i jest rozwiązaniem wielofunkcyjnym.

Zastosowanie odwróconej osmozy

Coraz więcej kawiarni i restauracji decyduje się na wykorzystanie odwróconej osmozy do filtrowania wody. Są to membrany, które wychwytują zdecydowaną większość wszystkich zanieczyszczeń. Regulują smak i zapach wody eliminując wolny chlor i inne związki organiczne. Ponadto odwrócona osmoza zatrzymuje pozostałości antybiotyków, leków oraz niebezpiecznych bakterii i wirusów. Odwróconą osmozę można również uznać za odpowiednią alternatywę dla zmiękczania wody, ponieważ usuwa jony wapnia i magnezu.

Zastosowanie odwróconej osmozy natychmiastowo skutkuje wyraźniejszym i smaczniejszym smakiem kawy, herbaty oraz potraw przygotowanych z wody osmotycznej. Taką wodę zaleca się jednak re-mineralizować. Odwróconą osmozę można uznać za uniwersalny filtr do wody, który produkuje wodę najwyższej jakości.

W kawiarniach i restauracjach znajdują również zastosowanie filtry z węglem aktywnym. Doskonale usuwają chlor i jego związki poprawiając tym samym smak wody. Filtry węglowe eliminują również pestycydy i metale ciężkie.

EuroClean Polska – Uzdatnianie wody w kawiarniach i restauracjach

Czy posiadasz dobrej jakości wodę? Chcesz mieć zadowolonych klientów i chronić swoje drogie urządzenia przed uszkodzeniem? Nie wahaj się z nami skontaktować. Potrafimy rozwiązać prawie każdy problem i jednocześnie doradzić we wszystkim, co dotyczy wody i jej jakości.

Dodaj nowy komentarz

Szybki kontakt

Twoje dane są u nas bezpieczne i będą one wykorzystywane wyłącznie w celu, w którym nam je przekazujesz. Przesyłając formularz, wyrażam zgodę na przetwarzanie moich danych osobowych.

X
Pošlete nám rozbor vody, ozveme se vám zpět

(rozbor vody)

Vaše údaje jsou u nás v bezpečí a slouží pouze pro naši komunikaci. Odesláním formuláře souhlasím se zpracováním osobních údajů.

X
Pro stažení podkladů prosím vyplňte formulář

Vaše údaje jsou u nás v bezpečí a slouží pouze pro naši komunikaci. Odesláním formuláře souhlasím se zpracováním osobních údajů.

X
Pro stažení podkladů prosím vyplňte formulář

Vaše údaje jsou u nás v bezpečí a slouží pouze pro naši komunikaci. Odesláním formuláře souhlasím se zpracováním osobních údajů.

X
Pro stažení podkladů prosím vyplňte formulář

Vaše údaje jsou u nás v bezpečí a slouží pouze pro naši komunikaci. Odesláním formuláře souhlasím se zpracováním osobních údajů.

X
Pro stažení podkladů prosím vyplňte formulář

Vaše údaje jsou u nás v bezpečí a slouží pouze pro naši komunikaci. Odesláním formuláře souhlasím se zpracováním osobních údajů.

X
Pro stažení podkladů prosím vyplňte formulář

Vaše údaje jsou u nás v bezpečí a slouží pouze pro naši komunikaci. Odesláním formuláře souhlasím se zpracováním osobních údajů.

X
Pro stažení podkladů prosím vyplňte formulář

Vaše údaje jsou u nás v bezpečí a slouží pouze pro naši komunikaci. Odesláním formuláře souhlasím se zpracováním osobních údajů.

X
Pro stažení podkladů prosím vyplňte formulář

Vaše údaje jsou u nás v bezpečí a slouží pouze pro naši komunikaci. Odesláním formuláře souhlasím se zpracováním osobních údajů.

X
Pro stažení podkladů prosím vyplňte formulář

Vaše údaje jsou u nás v bezpečí a slouží pouze pro naši komunikaci. Odesláním formuláře souhlasím se zpracováním osobních údajů.

X
Pro stažení podkladů prosím vyplňte formulář

Vaše údaje jsou u nás v bezpečí a slouží pouze pro naši komunikaci. Odesláním formuláře souhlasím se zpracováním osobních údajů.

X
Pro stažení podkladů prosím vyplňte formulář

Vaše údaje jsou u nás v bezpečí a slouží pouze pro naši komunikaci. Odesláním formuláře souhlasím se zpracováním osobních údajů.

X
Pro stažení podkladů prosím vyplňte formulář

Vaše údaje jsou u nás v bezpečí a slouží pouze pro naši komunikaci. Odesláním formuláře souhlasím se zpracováním osobních údajů.

X
Pro stažení podkladů prosím vyplňte formulář

Vaše údaje jsou u nás v bezpečí a slouží pouze pro naši komunikaci. Odesláním formuláře souhlasím se zpracováním osobních údajů.

X
Pro stažení podkladů prosím vyplňte formulář

Vaše údaje jsou u nás v bezpečí a slouží pouze pro naši komunikaci. Odesláním formuláře souhlasím se zpracováním osobních údajů.

X
Pro stažení podkladů prosím vyplňte formulář

Vaše údaje jsou u nás v bezpečí a slouží pouze pro naši komunikaci. Odesláním formuláře souhlasím se zpracováním osobních údajů.

X
Po vyplnění údajů budete přesměrováni na podklady

Vaše údaje jsou u nás v bezpečí a slouží pouze pro naši komunikaci. Odesláním formuláře souhlasím se zpracováním osobních údajů.

X
Po vyplnění údajů budete přesměrováni na podklady

Vaše údaje jsou u nás v bezpečí a slouží pouze pro naši komunikaci. Odesláním formuláře souhlasím se zpracováním osobních údajů.

X
Rychly kontakt

(napríklad rozbor vody)

Vaše údaje sú u nás v bezpečí a slúži len pre našu komunikáciu. Odoslaním formulára súhlasím so spracovaním osobných údajov.

X
Quick contact

(for example. water analysis)

Your data is safe with us and serves only for our communication. By submitting the form I agree to the processing of my personal data.

X
Zanechte nám vzkaz, ozveme se vám zpět

(například rozbor vody)

Vaše údaje jsou u nás v bezpečí a slouží pouze pro naši komunikaci. Odesláním formuláře souhlasím se zpracováním osobních údajů.

Můžete i rovnou volat: +420 222 703 533
X