W piwowarstwie woda stanowi jeden z podstawowych składników służących do produkcji, z tego względu musi spełniać wysokie wymagania jakościowe stawiane wodzie przeznaczonej do spożycia. Podczas uzdatniania wody usuwa się zanieczyszczenia mechaniczne oraz bakterie, eliminuje się chlor, stosowane jest zmiękczanie, korekta pH wody i inne. Proces uzdatniania wody w branży piwowarskiej ma na celu zapewnienie odpowiedniego smaku piwa, a także ochronę używanych technologii produkcyjnych.
Typowe procesy, które stosujemy
- Dezynfekcja promieniami UV (usunięcie bakterii, ochrona przed rozwojem szkodliwych mikroorganizmów)
- Filtracja wody (wyeliminowanie chloru, zanieczyszczeń, zmętnienia, zapachu czy posmaku wody)
- Zmiękczanie wody (obniżenie twardości wody, ochrona stosowanych technologii)
- Usuwanie azotanów (redukcja zawartości azotanów w wodzie)
- Usunięcie żelaza i manganu (pozbycie się nietypowej barwy oraz posmaku wody pachuti)
- Dezynfekcja wody dwutlenkiem chloru (usunięcie bakterii, wirusów)
- Korekta pH
Każdy klient jest dla nas ważny
Tworzymy oferty dopasowane do potrzeb klienta – dzwonimy, spotykamy się, rozmawiamy, analizujemy i dostarczamy propozycje najlepszych rozwiązań.